Birkehøj

Birkehøj
18/3 2008 kl. 11.55 © pelo

Præstøvej 37A, bygget 1960-61 ved arkitekt Arne Hoff-Møller for købmand Erik Hoff-Clausen: 26 étværelses lejligheder, hver med alkove, entre og badeværelse, men uden altan. Det er en kotelet­grund på toppen af Åsen (Sandbjerget), så facaden her er trukket godt tilbage fra Præstøvej, og lejligheder til havesiden (ikke vist) har vid udsigt mod nordøst, hvorfra huset også er vidt synligt. Det er tidstypisk med rå beton­elementer og fladt tag.

Udlejningsann.: 1 værelses lejligheder med alkove, køkkenniche med køkkenbord, rustfri stålvask, elektrisk køleskab og elektrisk kogeapparat med 2 kogeplader, entre med indbygget skab, toilet med vaskekumme og brusebad, centralvarme og varmt vand (NT 6/10 1961).

Iflg. Næstved Tidende 12/7 1960 var lejlig­hederne beregnet til ungkarle og enlige kvinder - ordet single var endnu ikke opfundet. I det før­industrielle samfund bestod en husstand af husfader, husmoder, deres børn og tyende. Unge ugifte af de lavere klasser, til og med hånd­værkere, boede og spiste hos arbejds­giveren; dog blev der i sidste del af 1800-tallet flere ugifte svende der boede for sig selv, som logerende eller med egen husstand. Bedre folks børn boede hos forældrene indtil de blev gift eller så længe det var muligt, ellers indgik de i en anden husstand eller boede på pensionat - enlige mænd forventedes ikke at kunne føre hus selv, som vi ser eksempler på i annonce 1904 fra Landmands-Hotel og endnu 1955 fra Pension Vesterport. Her ved indgangen til 60'erne blev ugifte en almindelig forbruger­gruppe, også på bolig­markedet. 1969 stod Farimags­gården for samme målgruppe færdig.

11/8 2020
11u mrk