ca. 1536-1650
Renæssancen begyndte i Norditalien som en "genfødsel" af antikken. Den er også velkendt fra franske slotte, herhjemme fra Christian 4.'s København og fra en del herregårde, især her i Sydsjælland og på Fyn. Næstveds renæssance er borgerlig, provinsiel, i bindingsværk. Men den bruger de samme stiltræk i detaljen.
Næstved har været rig på sådanne renæssancehuse. Men de fleste blev revet ned 1869-1983. Dette er vist revl og krat af hvad der er tilbage i fri luft. Sic transit gloria mundi, således forgår verdens herlighed.
Den aristokratiske barok har ikke sat sig spor i Næstved, heller ikke den borgerlige eller nederlandske barok, der udvikledes i København med ildebrandshusene. Men Næstved har nogle få gårde og huse i bindingsværk fra perioden. De er mere eller mindre hårdt restaureret og ombygget.
Mange forbinder bindingsværk med middelalder. Det er ikke forkert, men dengang konkurrerede den med sten og træ. Bindingsværksgårdenes store tid i byerne er renæssance og barok. Man fortsatte med at bygge især baghuse i bindingsværk helt op i 1900-tallet trods myndighedernes stadige pres for grundmur på grund af brandfaren.
ca. 1730-1800, er fine lette symmetriske huse. Facaden er måske smykket med pilastre (relieffer der ligner søjler), evt. også mere overdådigt pyntet. Men nordeuropæisk borgerlig rokoko er ret tilbageholdende med pyntepjank. Hovedstadens avantgarde foretrak afvalmet saddeltag, men provinsborgerne holdt fast i barokke træk: mansardtag og frontispice (facadegavl).
Med lidt god vilje kan man sige at Næstved har 2 rokokohuse, men de er på grænsen til klassicisme og bygget meget om. Et par bindingsværksgårde fra perioden har ikke rokokopræg.